General
Dette link skal du bruge når du skal undervises over ZOOM. Du kan logge ind fra kl. 13.45. Undervisningen starter kl. 14.00
Ungdomsskolen-Madkundskab 2 årigt forløb 1. år
Velkommen - Torsdag d. 30.09.2021
- Rundvisning og præsentation. Eleverne præsenterer sig selv ved navn og evt. hvilken skole de kommer fra.
- Personlig hygiejne. Håndvask + lyskasser. Rengøring i køkkenet.
- Hvilke redskaber bruger vi til hvad? Brainstorm på køkkenudstyr.
- Læs og forstå en opskrift.
- Eleverne deles i grupper af 3 og bager Pandekager. Fokus på tilberedningsmetoder og hygiejne.
Komfur, stegepande, palet, pisket dej, stege, veje, måle.
Opskrifter til Torsdag d. 30.09.2021
Torsdag d. 07.10.2021.
AFLYST grundet erhvervsskoledag.
Rykkes til d. 09.12.2021. 6. Lektioner / Juleafslutning
Torsdag d. 14.10.2021
- Kort oplæg om sæson og sæson for dansk frugt, Økologi og bæredygtighed.
- Sundhed: De 7 kostråd med fokus på ”6 om dagen”, fuldkorn og sukker.
- Fokus på de 5 grundsmage.
- Refleksion over sundhed, opskrifter, sukker m.m.
Frugttærter: Opskrifter, Er de sunde? Hvad kunne være anderledes?
Køber du økologisk? Hvorfor / Hvorfor ikke?
De 5 grundsmage er: Surt, sødt, salt, bittert, Umami.
Se her hvordan du kan bruge dem.
Opskrifter til Torsdag d. 14.10.2021
Æble- og Pæretærter
Torsdag d. 28.10.2021
- Kort oplæg om Halloween.
- Hvad er Halloween?
- Hvor stammer det fra?
- Hvordan fejrer I Halloween?
https://www.kristendom.dk/allehelgen-og-halloween/halloween-skikke-har-keltiske-r%C3%B8dder
Opskrifter til Torsdag d. 28.10.2021
Torsdag d. 04.11.2021
- Kort oplæg om Sundhed.
- Ernæringslære, de energigivende næringsstoffer, Kulhydrat, Protein og Fedt.
- De 7 kostråd, med fokus på grøntsager, fuldkorn, fedtstoffer og fisk. Diabetes og sukkerindtag.
- Fokus på sundhedskriterier i opskrifter.
- Hjemmelavet mayonnaise.
- Pankopaneret torskestykker med hjemmerørt remoulade, kartoffelbåde, rødbedesalat m. pære.
Opskrifter til Torsdag d. 04.11.2021
- Pankopaneret Torskestykker med hjemmerørt remoulade, Kartoffelbåde, Rødbedesalat m. pære.
Torsdag d. 11.11.2021
- Kort oplæg om de 5 grundsmage.
- Eleverne skal eksperimentere med de 5 grundsmage og definere hvor de 5 grundsmage kommer fra.
- https://smagforlivet.dk/sites/default/files/kopiark/Kopiark%205%20-%20Forl%C3%B8b_Kannibalisme%20og%20billedsprog%20i%20litteraturen%20%E2%80%93%20%20Aktivitet_Tegn%20eller%20bag%20en%20symbolkage.pdf
Hjemmelavet burger med Bearnaisedressing, Hjemmesyltede Rødløg, Hjemmelavet Ketcup og Kartoffelchips.
Torsdag d. 18.11.2021
Sundhedskriterier og de 7 kostråd.
Torsdag d. 25.11.2021
Madlavning
Köfte kebab spyd med Bulgursalat, Tomatrelisch & Citronyougurth
Torsdag d. 09.12.2021
Juleafslutning. 6 timer
Torsdag d. 06.01.2022
Kort oplæg om Sundhed.Ernæringslære, de energigivende næringsstoffer, Kulhydrat, Protein og Fedt..
- Etiopisk krydret kylling med lime og persille cous cous.
- Rødbedekage.
Torsdag d. 13.01.2022
- Kort oplæg om måltidskultur i Mexico. Nationalret, hvilken værdi har måltidet for familien og madglæde.
- De dødes dans.
- Fokus på råvarer der anvendes i andre dele af verden.
- Fokus på de 5 grundsmage.
Mexicansk ret:
Hjemmelavet tortillas
Enchiladas
https://www.arla.dk/opskrifter/temaer/mexicansk-inspireret/
https://natmus.dk/historisk-viden/verden/syd-og-mellemamerika/de-doedes-dag/
Opskrifter til Torsdag d. 13.01.2022
Torsdag d. 20.01.2022
- Kort oplæg om Fisk, et af kostrådene hvorfor og hvordan.
- https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-mere-fisk/
- Fokus på tilberedningsmetoder, dampe, stege, emulgering,
- Tag et billede af Jeres anretning.
- Stjerneskud.
- Frisk fisk vs frossen paneret fisk
Torsdag d. 27.01.2022
- Kort oplæg om målgrupper med særlige madhensyn, glutenallergi og diabetes
- Kort oplæg om kornsorter - hvede, rug, byg og havre.
- https://allergi.astma-allergi.dk/foedevareallergi/paaindkoeb/gluten
- Kostråd med fuldkorn, Glutenallergi og Diabetes.
- https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/vaelg-fuldkorn/
- https://fuldkorn.dk/
- Hvordan kan du tilpasse en opskrift?
Vi tilbereder forskellige Glutenfrie retter, som Glutenallergikere kan spise.
Eleverne deles op i grupper og tilbereder forskellige glutenfrie retter.
Torsdag d. 03.02.2022
- Kort oplæg om vegetar og veganer.
- Hvad siger anbefalingerne for frugt og grønt?
- Vegetarisk wook-ret.
- https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-frugt-og-mange-groentsager/
- https://meyers.dk/opskrifter/groen/veganer/
- https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/saerlige-grupper/vegetarer-og-veganere/
Fokus på snitte teknikker.
Fokus på Hygiejne - jordbakterier.
Torsdag d. 10.02.2022
Hjemmelavet Pizza vs. købepizza.
Bevidsthed omkring varedeklaration.
Torsdag d. 24.02.2022
- Fastelavnsboller
- Hvorfor fejrer vi Fastelavn? Følg nedenstående link.
- https://www.kristendom.dk/indf%C3%B8ring/de-10-vigtigste-ting-vide-om-fastelavn
Torsdag d. 03.03.2022
Vi laver fastelavnsboller (tema fra 24.01.2022)
Torsdag d. 10.03.2022
Etiopisk Kylling og Rødbedekage med topping. (Opskrift fra 06.01.2022 som blev aflyst)
Torsdag d. 17.03.2022
Grupper á 2- 4 personer.
Tarteletter med Høns i Asparges
Bruchetta
Durumrulle med Kebab
I får opskrifterne når i kommer. :)