Ungdomsskolen - Madkundskab valgfag 2. år
Velkommen - Tirsdag d. 24.09.2019
- Rundvisning og præsentation. Eleverne præsenterer sig selv ved navn og hvilken skole de kommer fra.
- Personlig hygiejne. Håndvask + lyskasser. Rengøring i køkkenet.
- Hvilke redskaber bruger vi til hvad? Brainstorm på køkkenudstyr.
- Læs og forstå en opskrift.
- Eleverne deles i grupper af 3 til 4 og bager Pandekager. Fokus på tilberedningsmetode og hygiejne.
Komfur, stegepande, palet, pisket dej, stege, veje, måle.
Opskrifter til Tirsdag d. 24.09.2019
7 grupper af 3 personer
2 grupper af 2 personer
Tirsdag d. 01.10.2019
- Kort oplæg om måltidskultur i Mexico. Nationalret, hvilken værdi har måltidet for familien og madglæde.
- De dødes dans.
- Fokus på råvarer der anvendes i andre dele af verden.
- Fokus på de 5 grundsmage.
Mexicansk ret:
Hjemmelavet tortillas
Enchiladas
https://www.arla.dk/opskrifter/temaer/mexicansk-inspireret/
https://natmus.dk/historisk-viden/verden/syd-og-mellemamerika/de-doedes-dag/
Opskrifter til Tirsdag d. 01.10.2019
5 grupper af 3 personer
2 gruppe af 4 personer
Tirsdag d. 08.10.2019
- Kort oplæg om sæson og sæson for dansk frugt, Økologi og bæredygtighed.
- Sundhed: De 10 kostråd med fokus på ”6 om dagen”, fuldkorn og sukker.
- Fokus på de 5 grundsmage.
- Refleksion over sundhed, opskrifter, sukker m.m.
Frugttærter: Opskrifter, Er de sunde? Hvad kunne være anderledes?
Køber du økologisk? Hvorfor / Hvorfor ikke?
De 5 grundsmage er: Surt, sødt, salt, bittert, Umami.
Se her hvordan du kan bruge dem.
Opskrifter til Tirsdag d. 08.10.2019
Æble- og Pæretærter
5 grupper á 3 elever
2 grupper á 4 elever
Tirsdag d. 22.10.2019
- Kort oplæg om Halloween.
- Hvad er Halloween?
- Hvor stammer det fra?
- Hvordan fejrer I Halloween?
https://www.kristendom.dk/allehelgen-og-halloween/halloween-skikke-har-keltiske-r%C3%B8dder
Opskrifter til Tirsdag d. 22.10.2019
5 grupper x 3 personer
2 grupper x 4 personer
Tirsdag d. 29.10.2019
- Kort oplæg om Sundhed.
- Ernæringslære, de energigivende næringsstoffer, Kulhydrat, Protein og Fedt.
- De 10 kostråd, med fokus på grøntsager, fuldkorn, fedtstoffer og fisk. Diabetes og sukkerindtag.
- Fokus på sundhedskriterier i opskrifter.
- Hjemmelavet mayonnaise.
- Pankopaneret torskestykker med hjemmerørt remoulade, kartoffelbåde, rødbedesalat m. pære.
Opskrifter til Tirsdag d. 29.10.2019
- Pankopaneret Torskestykker med hjemmerørt remoulade, Kartoffelbåde, Rødbedesalat m. pære.
- Grupper á 3 til 4 personer
Tirsdag d. 05.11.2019
- Kort oplæg om de 5 grundsmage.
- Eleverne skal eksperimentere med de 5 grundsmage og definere hvor de 5 grundsmage kommer fra.
- https://smagforlivet.dk/sites/default/files/kopiark/Kopiark%205%20-%20Forl%C3%B8b_Kannibalisme%20og%20billedsprog%20i%20litteraturen%20%E2%80%93%20%20Aktivitet_Tegn%20eller%20bag%20en%20symbolkage.pdf
Hjemmelavet burger med Bearnaisedressing, Hjemmesyltede Rødløg, Hjemmelavet Ketcup og Kartoffelchips.
7 Grupper af 3 elever.
Tirsdag d. 12.11.2019
Sundhedskriterier og de 10 kostråd.
Tirsdag d. 19.11.2019
Mad- og måltidskultur
Köfte kebab spyd med Bulgursalat, Tomatrelisch & Citronyougurth
Grupper á 3 personer
Tirsdag d. 10.12.2019
Julehygge med julemad og banko.
Tirsdag d. 07.01.2020
- Kort oplæg om Sundhed.
Ernæringslære, de energigivende næringsstoffer, Kulhydrat, Protein og Fedt.
Fokus på sundhedskriterier i opskrifter.
Etiopisk krydret kylling med lime og persille cous cous.
- Rødbedekage.
Tirsdag d. 21.01.2020
- Kort oplæg om Fisk, et af kostrådene hvorfor og hvordan.
- https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-mere-fisk/
- Fokus på tilberedningsmetoder, dampe, stege, emulgering,
- Tag et billede af Jeres anretning.
- Stjerneskud.
Tirsdag d. 28.01.2020
- Kort oplæg om kornsorter - hvede, rug, byg, havre- og gluten,
- https://allergi.astma-allergi.dk/foedevareallergi/paaindkoeb/gluten
- Kostråd med fuldkorn, Glutenallergi og Diabetes.
- https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/vaelg-fuldkorn/
- https://fuldkorn.dk/
- Hvordan kan du tilpasse en opskrift?
Vi tilbereder forskellige Glutenfrie retter, som Glutenallergikere kan spise.
Eleverne deles op i grupper og tilbereder forskellige glutenfrie retter.
Tirsdag d. 04.02.2020
- Kort oplæg om vegetar og veganer.
- Hvad siger anbefalingerne for frugt og grønt?
- Vegetarisk wook-ret.
- https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-frugt-og-mange-groentsager/
- https://meyers.dk/opskrifter/groen/veganer/
- https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/saerlige-grupper/vegetarer-og-veganere/
Grupper á 3 - 4 personer.
Fokus på snitte teknikker.
Fokus på Hygiejne - jordbakterier.
Tirsdag d. 18.02.2020
Hjemmelavet Pizza contra købepizza.
Bevidsthed omkring varedeklaration.
Tirsdag d. 25.02.2020
- I bager Fastelavnsboller med André i bageriet.
- Hvorfor fejrer vi Fastelavn? Følg nedenstående link.
- https://www.kristendom.dk/indf%C3%B8ring/de-10-vigtigste-ting-vide-om-fastelavn
I arbejder i grupper á 2-4 personer.
Tirsdag d. 03.03.2020
- Pizzaburger med André
- Forskellige grundtilberedningsmetoder.
Tirsdag d. 10.03.2020
- Afslutning med André.